top of page

Vårkänslor - Om dejting

Nu är våren här! Solen och hoppet om värme skapar massa sköna hormoner i kroppen. Vi börjar se attraktiva personer på stan och längta efter någon att hålla i handen och mysa med i solen. Dejtingappar skapar oändliga möjligheter till att hitta någon med kort varsel var du än befinner dig.


För dig som inte har några bekymmer med relationer är dåliga dejter bara ett gupp på vägen. Förmågan att avgöra om det är en lämplig partner eller inte är inte så svår. Du har förmågan att tänka "synd att han hade så tokiga värderingar för han var ju rätt charmig i övrigt" och bara gå vidare.


För en person med relationsmissbruk är dejting svårt och ibland smärtsamt. Ett "jag tyckte inte vi klickade riktigt" kan skapa orimligt starka känslor av avvisande. Ofta beror de känslorna på att man snabbt gick in i romantiska fantasier - redan efter 15 min var bilden av ett framtida liv med villa i Bromma och två barn tydlig för den med ett relationsmissbruk.


Rädslan för ensamhet och känslor av att bli avvisad kan vara STOR och personen med ett relationsmissbruk kan komma på olika strategier för att undvika den. Några vanliga strategier är att ställa upp på sex eller gå med på att definiera relationen som endast sexuell fastän man vill annat, att lägga ut orimligt mycket pengar på dejter och presenter eller att alltid vara tillgänglig för sällskap eller sex med ett resultat att vårt egna sociala liv med vänner och hobbys blir lidande.


I stället för att få "vårkänslor" får den med relationsmissbruk en stark känsla av att livet saknar mening om man inte hittar någon. Suicidtankar och även suicidförsök är inte ovanligt.


Kärleken är blind

En romantisk föreställning om kärlek är att den är blind, inte har någon ålder eller att det bara "säger klick" när man träffar den rätte. De budskapen har vi blivit matade med ända sedan vi var små i sagor och filmer om prinsar och prinsessor. Det här är halvbra deviser för en person som har ett relationsmissbruk. Om kärleken är blind måste ögonbindeln omedelbart av. Det kan t.o.m. vara livsfarligt om man har en kill/tjejradar om är gravt felriktad. Om det säger "klick" för en relationsmissbrukare är det snarare en indikation på att man är totalt kidnappad och på väg in i besatthet. Om kärleken saknar ålder behöver det inte vara ett problem men om man sökt sig till 20 år äldre partners ända sedan man var tonåring har man förmodligen ett dysfunktionellt anknytningsmönster.


Dejta säkert

Att dejta som relationsmissbrukare är en fin balansgång som kan vara väldigt svår. Som klient hos mig förbereds man noggrant genom att gå igenom olika "problem" som kan dyka upp.
Om du vill ha ännu mer hjälp är du välkommen att kontakta mig.


186 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Livspartner

Comments


bottom of page