CSBD (Sexberoende)

Definitionen av sexberoende debatteras flitigt världen över och äntligen kommer det att komma en diagnos i den nya utgåvan av den diagnostiska manualen från WHO som heter ICD. Termen sexberoende har inte funnits utan är ett begrepp som använts i brist på annat av oss som arbetar med det. 

 

Tidigare fanns en diagnos som hette Hypersexuell störning. Den diagnosen låg dock under sexuella störningar i manualen. Den nya diagnosen kommer ligga under delen för tvångsbeteenden. Man har även kommit fram till att traumabearbetning är nödvändigt som behandlinsintervention för personer som uppfyller kriterier för CSBD. 

Tvångsmässighet kring porr har dock flyttats till delen om beroende som utökats med spel, betting och shopping. 

"CSBD- Kompulsiv sexuell beteendestörning kännetecknas av ett bestående mönster av misslyckande med att kontrollera intensiva, repetitiva sexuella impulser. Symtom kan inkludera repetitiva sexuella aktiviteter som blir ett centralt fokus i personens liv till den punkten att hälsa, personlig omvårdnad och andra intressen försummas.

 

Det förekommer flera misslyckade ansträngningar för att minska eller sluta helt med det tvångsmässiga, sexuella, beteendet. Fortsatt repetitivt sexuellt beteende trots negativa konsekvenser eller utebliven, förväntad, tillfredsställelse från det.

 

Mönster av misslyckade försök med att kontrollera intensiva, sexuella impulser eller brister under en längre tidsperiod (6 månader eller mer) och orsakar markant ångest eller betydande försämring av personliga, familjära, sociala, yrkesmässiga eller andra viktiga funktionsområden. Ångest som endast är relaterad till moral och värderingar kring sex räcker inte för att uppfylla detta krav."*

                                                                                                      *  Källa WHO/ ICD 11

CSBD/ Sexberoende är ett paraplybergrepp som innefattar en rad destruktiva beteenden kopplade till sex. Exempelvis ingår tvångsmässigt självsex, otrohet, besatthet kring porr, riskfyllda beteenden så som oskyddat sex med främlingar, exhibitionism, köpsex, sex i utbyte mot pengar eller gåvor. Här kan du läsa mer om hur sexberoende kan ta sig i utryck

Precis som termen alkoholism används för att beskriva en person som missbrukar alkohol – oavsett om det är öl, vin eller whisky – används begreppet sexberoende för att beskriva en rad olika sexuella beteenden som har blivit problematiska för de inblandade. 

 

Att en person ägnar sig överdrivet mycket åt sexuella aktiviteter behöver inte betyda att hon eller han är sexberoende. Det finns dock ett antal varningssignaler:

Man är så upptagen av sexuella aktiviteter att dessa stör en verklig sexuell relation med en partner

 

Man upplever behov av att ofta engagera sig i sexuella beteenden

 

Man försummar familj och andra viktiga åtaganden som jobb, fritid eller umgänge med vänner och engagerar sig i stället i sex eller att söka sex

 

Man använder sex för att döva känslor av stress, sorg och ilska

Många sexberoende beskriver att det är som att de lever ett dubbelliv – de är fångade i ett nät av lögner inför anhöriga och närstående för att de ska kunna fortsätta agera ut sexuellt.

Om du misstänker att du är sexberoende kan du göra ett självtest här.

Observera att testet är ett screeningtest och att det endast ger en indikation på om du bör söka upp en professionell sexberoendeterapeut för vidare bedömning. 

Om du misstänker att du har ett sexberoende och är intresserad av behandling kan du läsa mer om det här: Behandling