New Beginning

Allhelgonagatan 8

118 58 Stockholm

Sverige

info@nb-sthlm.se

08-34 10 03

Telefontid: 

mån 13-14

ons 9-10

  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon

© 2018 by Agnes Novak

Sexberoende

Sexberoende är något som finns över hela världen. Precis som vid andra typer av beroenden är det inte endast den beroende som drabbas, utan även familj och närstående påverkas allvarligt. Kunskapen om sexberoende är tyvärr bristfällig och många vet därför inte vad de ska göra för att förändra sin situation. 

Definitionen av sexberoende debatteras flitigt världen över. Man kan få intrycket att det inte råder någon enighet om vad sexberoende är men det beror till stor del på att sexberoende är ett paraplybergrepp som innefattar en rad destruktiva beteenden kopplade till sex. Exempelvis ingår tvångsmässigt självsex, otrohet, besatthet kring porr, riskfyllda beteenden så som oskyddat sex med främlingar, exhibitionism, köpsex, sex i utbyte mot pengar eller gåvor. Här kan du läsa mer om hur sexberoende kan ta sig i utryck

Precis som termen alkoholism används för att beskriva en person som missbrukar alkohol – oavsett om det är öl, vin eller whisky – används begreppet sexberoende för att beskriva en rad olika sexuella beteenden som har blivit problematiska för de inblandade. 

 

Att en person ägnar sig överdrivet mycket åt sexuella aktiviteter behöver inte betyda att hon eller han är sexberoende. Det finns dock ett antal varningssignaler:

Man är så upptagen av sexuella aktiviteter att dessa stör en verklig sexuell relation med en partner

 

Man upplever behov av att ofta engagera sig i sexuella beteenden

 

Man försummar familj och andra viktiga åtaganden som jobb, fritid eller umgänge med vänner och engagerar sig i stället i sex eller att söka sex

 

Man använder sex för att döva känslor av stress, sorg och ilska

Många sexberoende beskriver att det är som att de lever ett dubbelliv – de är fångade i ett nät av lögner inför anhöriga och närstående för att de ska kunna fortsätta agera ut sexuellt.

Om du misstänker att du är sexberoende kan du göra ett självtest här.

Observera att testet är ett screeningtest och att det endast ger en indikation på om du bör söka upp en professionell sexberoendeterapeut för vidare bedömning. 

Om du misstänker att du har ett sexberoende och är intresserad av behandling kan du läsa mer om det här: Behandling