top of page

Varför gör jag så här?

Kärleksberoende/relationsmissbruk visar sig i olika symptombeteenden. I början av tillfrisknandet kan det vara svårt att koppla ihop dem med sitt beroende/missbruk. Nedan har jag listat några av de vanligaste beteendena.


Dras till otillgängliga män/kvinnor

Vad som menas med otillgänglig kan variera. Det kan handla om att det saknas åtagenhet i en befintlig relation, att man dras till personer som är åtagna i en annan relation, att långdistansförhållanden är ett mönster eller att partnern prioriterar annat utanför relationen så som jobb eller ett beroende (alkohol, droger, sex, spel etc.)


Oförmögen att släppa taget

Att inte kunna gå vidare efter att en relation tagit slut. Man fastnar i mental besatthet. Ofta kan man få känslor av att man måste få till det perfekta avslutet. "Jag ska bara höra av mig en gång till". Att tillskriva personen egenskaper den inte alls har eller helt förtränga hur relationen var, särskilt om den var destruktiv. Tankar som "om inte jag varit så eller gjort si skulle relationen fortfarande funka-allt är mitt fel".


Kroka med sex

Att använda sex med en föreställning om att det ökar chanserna att etablera en relation eller att få den att fortgå om den riskerar att ta slut.

Det kan vara så att man initierar sex vid första eller andra tillfället man ses. Upphetsningen ligger inte i det sexuella utan i att det kanske kommer resultera i en relation; i att man blivit vald. Ofta är den här typen av sex oskyddat. Att ha oskyddat sex kan vara en typ av utagerande i sexberoende men då ligger upphetsningen i risktagandet. Hos personer som krokar med sex kan det beror på en oförmåga att uttrycka behov av rädsla för avvisande. Jag har mött kvinnor som har utagerat i det här beteendet hundratals gången men aldrig upplevt en orgasm. Personer med den här typen av utagerande har ofta kopplat bort sin sexualitet. Fysiska besvär som könssjukdomar eller vestibulit (brinnande vulva) är inte ovanligt. Även sexuell anorexi kan bli ett resultat av det här beteendet.


Stalking/förföljelse

Det här sker oftast på nätet men också i verkliga livet. På nätet är vanliga forum Facebook, Instagram, Linkedin, Hitta, Eniro, Ratsit och Spotify. Stalking i verkliga livet kan handla om att man frekvent rör sig i områden där personen man är besatt av befinner sig; nära personens hem, jobb, gym, vänner eller stamkrog.


Söka kontakt trots avvisande

Att ringa, mejla eller skicka sms trots att man blivit avvisad och kanske ombedd att upphöra med kontaktsökande. Detta beteende liksom stalking i verkliga livet kan få allvarliga konsekvenser så som polisanmälningar.


Stanna kvar i en relation trots att man inte är kär (även kallat medberoende relationsberoende)

Relationens varande är viktigare än kärlek. Rädslan för ensamhet gör att man kan stanna kvar i en kärlekslös relation under många år.


Stanna kvar i en destruktiv relation

Att står ut med oacceptabelt beteende från en partner så som våld, verbala kränkningar, lögner, otrohet, beroenden etc.


Romantiska fantasier

Att bygga luftslott kring en person. Man föreställer sig ett liv tillsammans. Detta är ett helt naturligt beteende i uppvaktningsfasen när man precis träffats; man testar ett liv med personen i fantasin men när fantasierna blir invaderande och man inte styr över det själv längre skapar det stor smärta för dem som lider av det här. Det här beteendet är mycket svårt att bryta.


Sexuella fantasier

Att inte själv kunna styra över sexuella fantasier


Objektifiering av sig själv och/eller andra

Att antingen vara fixerad vid sitt utseende och spendera tid och pengar på att göra sig fin FÖR ANDRA eller att bedöma andra utifrån deras utseende


Förförelse

Att använda flirt och utmanande beteende/språk för att förföra. Syftet är att bli vald tillskillnad från erövring som är ett utagerande i sexberoende och handlar om just erövring; "dig ska jag ha". Tidigare har dessa två utagerande varit sammansatta- Förförelse/erövring och klassades som utagerande i sexberoende men är numer uppdelade och förförelse är utagerande i kärleksberoende


Parallella relationer

Att vara känslomässigt engagerad eller t.o.m känna sig förälskad i flera personer samtidigt. Personer med det här beteendet kan jonglera med många relationer. Känslan av trygghet rubbas om någon av personerna i "flocken" försvinner. Då måste någon ny tillkomma.
813 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Är du beroende av kärlek?

Blev inbjuden till en så fin podd. Sara Mansouri driver podden Don’t wine about it. Du kan lyssna på oss här

コメント


bottom of page