top of page

Otrohet

Uppdaterat: 11 okt. 2022


Fastän jag älskar min partner är jag otrogen…

Att ha blivit avslöjad efter en otrohet är för många av min klienter anledningen till att de söker hjälp.

Orsakerna till otrohet kan var många. Allt ifrån att man saknar något i relationen, att man har för höga förväntningar på relationen, för hög alkoholkonsumtion (snedsteg) etc.


Otrohet kan vara dödsstöten för en relation men behöver inte vara det. Givetvis är det bäst att tala om problem man har i en relation innan otrohet förekommer men en avslöjad otrohet kan i vissa fall leda till att man arbetar med relationen på djupet och kommer varandra ännu närmare.


Den typ av otrohet jag kommer skriva om har dock inget, eller väldigt lite med partnern att göra. Den är notorisk och existerar även i relationer där allt tycks vara bra. Bakomliggande orsaker kan vara att den som bedrar har en otrygg anknytning från uppväxten och att man med ”hjälp” av otrohet förstör eller skapar ett avstånd i relationen när den börjar fördjupas.


Erfarenheter av en invaderande /för omhändertagande förälder skapar en obehagskänsla när människor kommer för nära. Förälderns omsorg och kärlek har snarare känts krävande och begränsande än frigörande och villkorslös. Ofta kan det vara svårt att se att man har sådana här erfarenheter. Man tänker att man har en helt fantastisk förälder som alltid funnits där. Om man börjar titta på sin egen reaktion i kontakt med föräldern kan det bli lättare att se. Känner du ständigt dåligt samvete att du inte hör av dig tillräckligt ofta? Att du borde finnas för din förälder och hjälpa mer? Känner du irritation när föräldern ringer? Det kan vara tecken på att du haft en invaderande förälder.


Det kan handla om att man saknat validering av känslor och behov (bekräftelse) under sin barndom så att man söker det genom att ha flera relationer samtidigt – observera att dessa inte behöver vara sexuella relationer utan kan vara enbart kontakt via chattar eller sociala medier. Upphetsningen behöver inte ligga i sex utan kan lika gärna handla om att någon svarar, ser, tar sig tid eller visar intresse.


Om du ser ett mönster och upprepar otrohet i dina relationer är det förmodligen inte bara ”snedsteg” eller att du befinner dig i en dålig relation. Leta efter mönster genom att fundera över exempelvis; efter hur lång tid in i relationen brukar det ske, finns det några utlösande faktorer så som att flytta ihop, planera framtid, träffa ursprungsfamiljer, är personen du har en åtagen relation med lik eller olik personen du är otrogen med etc.


Om du vill ha hjälp med att bryta dina mönster och hitta en annan väg i dina relationer är du välkommen att höra av dig.1 720 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page