top of page

Intimitet

Intimitet är ofta det första jag undersöker och ställer frågor om när hjälpsökande par kommer till mig för terapi. En vanlig föreställning är man inte kan arbeta med intimitet på grund av bristande tillit eller trygghet i relationen. Men i själva verket är det tvärtom – det är genom intimitet vi finner tillit och trygghet.


När jag sedan beskriver fem sorters intimitet möts jag ofta av förvåning. För många är intimitet det samma som sex. Men sexuell intimitet är bara en av flera. Alla dessa sorters intimitet handlar om att etablera eller fördjupa ett vi. Att göra det skapar trygghet och tillit.


Emotionell intimitet

Att dela känslor och behov med varandra; våga vara sårbar.


Kognitiv intimitet

Att dela åsikter och värderingar med varandra; göra planer och visa åtagande.


Upplevelsebaserad intimitet

Att uppleva något tillsammans; resa; äta en fantastisk måltid; gå på bio; ta en promenad.


Fysisk intimitet

Att beröra varandra av välvilja; kramas; stryka över kinden; hålla handen; massera.


Sexuell intimitet

Att våga ge och ta emot sexuell tillfredställelse.


Det är vanligt att man tror att man vet vilken sorts intimitet ens partner föredrar, men ofta stämmer inte det. Det kan leda till att man faktiskt inte svarar på sin parters behov, fastän man tror att man gör det. I värsta fall kan det leda till att vi går runt och känner oss osedda och oälskade i relationen.


I parterapi hos mig får paren utforska vilken typ av intimitet som är extra viktig för var och en och var man behöver stärka sin intimitet.

864 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Avslöjad

Livspartner

Comments


bottom of page