top of page

Chemsex


Just nu skrivs det mycket om chemsex eller kemsex i medier. Anledningen är förmodligen att det startats en mottagning i Stockholm i RFSLs regi.


Så vad är då chemsex? Även om begreppet är nytt är fenomenet inte nytt. Jag har kallat det korsberoende. Det är inte sexberoende och det är inte drogberoende utan det är kombinationen av de båda.


Chemsex innebär att man använder droger med syftet att det ska ha positiva effekter för sexlivet. Beteendet förekommer bland alla grupper men man har sett en ökning bland gruppen män som har sex med män.


Bland gaymän är det starkt beroendeframkallande droger så som GHB, GBL och metamfetamin som används i kombination med sex. Risken för överdos är hög och antalet dödsfall har stadigt ökat de senaste 20 åren. Trots att PrEp blivit mer tillgängligt ser man ändå en ökning av HIV.


Chemsex behöver inte vara ett beroende men risken är stor att det blir ett mycket kraftigt beroende av kombinationen; drogen/sexet/risken (att ha oskyddat sex).


Simultan belöning

Signalsubstansen dopamin ser till att belöna oss för sådant som är nödvändigt för vår egen och vår arts överlevnad. Tack vare belöningssystemet är det njutningsfullt att äta, dricka, motionera och ha sex.


Massor av andra, icke livsnödvändiga, aktiviteter kan förstås också vara njutningsfulla, åtminstone till en början. Det kan vara alkohol, tobak, droger eller spel. Problemet är att detta kan leda till att belöningssystemet "kidnappas", d.v.s. att kopplingarna mellan nervcellerna (synapserna) ändras så att den beroende till sist endast upplever belöning, d.v.s. njutning, när hon eller han ägnar sig åt sitt beroende.


En orgasm innebär ett påslag av 200 enheter dopamin, ett amfetaminrus ger 1300 enheter dopamin. Det blir en simultan belöning. Om sexet innebär smärta /rädsla blir det ytterligare en cocktail av signalsubstanser och hormoner. Något förenklat kan man beskriva det som att det bildas en egen "väg" eller i det här fallet en "motorväg". Hjärnan föreslår att du ska ta just vägen igen och andra "vägar" till njutning "växer igen" och till sist har du prioriterat bort det mesta du tidigare njöt av - sex utan droger, umgänge med vänner, träning, mat; du har helt ändrat prioriteringar i livet; du har utvecklat ett beroende.


Komplext trauma

För en del personer (de flesta) är det inte drogen eller sexet det som är problemet i sig. Det är en lösning på problem. Bakom beteendet kan det finnas komplexa trauman kring sex, relationer och anknytning som det kan ta tid att läka från. Om du vill läsa mer rekommenderar jag dig att läsa Anders story


Om du sysslar med chemsex och vill ha hjälp att bli fri är du varmt välkommen att höra av dig till mig. Det går att hitta och utveckla upphetsningsmönster som inte skadar dig fysiskt eller känslomässigt. Jag kan erbjuda behandling för kemiskt beroende och psykoterapeutisk hjälp med att utvecklas och växa i din sexualitet utan droger.


08-341003
364 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Byta drog

Anders story

Tacksamt har jag tagit emot Anders berättelse om hur det var, vad som hände och hur det är nu för honom som tillfrisknande från chemsexberoende Jag är idag 31 år gammal och har börjat leva livet och f

Comentários


bottom of page