top of page

Vad är det här påhitt?

Även om kärleksberoende eller relationsmissbruk inte finns som diagnos är det egentligen inget ovanligt problem. Det handlar om att ha en otrygg anknytning och erfarenheter av att ha blivit övergiven eller avvisad. 


Jag jobbar mycket utifrån anknytnigsteorin och vill påstå att det system i hjärnan som aktiveras vid kärleksberoende är det autonoma nervsystemet eller vår s.k flykt-kamprespons.

Jag vill snarare kalla det ett relationsmissbruk än ett beroende. I relationsmissbruket förekommer tvångsbeteenden som kan liknas vid ett beroende men som man till stora delar kan bli fri ifrån, tillskillnad från beroendesjukdom exempelvis alkohol och drogberoende, spelberoende, sexberoende, porrberoende och andra dopaminutsöndrande aktiviteter.


Dopamin är inte centralt när vi känner oss trygga. Det är oxytocin och det är det en kärleksberoende söker.

Missbruk betyder för mig att man använder något på fel sätt. Beroendesjukdom är en kronisk, progressiv och i vissa fall dödlig sjukdom. Det är en stor skillnad. Visst kan kärleksberoende orsaka dödsfall. Suicidtankar är mycket vanligt hos mina klienter. Men det är snarare frånvaron av "drogen" som orsakar död än "drogen" i sig - känslor att livet saknar mening utan en partner.


Ensamhet är en hotsituation för människan. Vi ska, för vår överlevnads skuld, agera på den och söka hjälp eller sällskap. Har hotet varit extra farligt, exempelvis skapat en rädsla för att dö, blir hotet extra starkt och vi kommer vara mer lyhörda när hotet dyker upp igen. Det kan betyda att vi övertolkar och överreagerar. Tänk er att ni blivit bitna av en hund när ni var små. Många skulle då utveckla en stark fobi för hundar. Bli man biten som vuxen kan ett obehag finnas men ofta kan det begränsas till en viss typ av ras eller situation. Exempelvis hund på tunnelbana. Varför? Som liten är hunden stor och kan därför upplevas extra farlig. Vi ska lära oss att vara rädda för stora djur med stora tänder. När vi är vuxna har vi bättre utvecklade kognitioner och kan resonera med rädslan som uppstod när vi blev bitna; vilken dålig husse, sådana där borde inte få ha hund, jag borde åka och ta en stelkramsspruta


Behandling bör fokusera på att identifiera sina beteendemönster, sina inre antaganden om mig, andra och världen, vad jag har för strategier för att dölja eller döva dessa och jobba med förändringsarbete. Man behöver arbeta med att kartlägga hur ens sexualitet påverkats och hur/om jag behöver utveckla den samt hälsosam plan för dejting.


Om du är intresserad av behandlimg är du välkommen att kontakta mig

agnes@nb-sthlm.se128 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Process

Comments


bottom of page