top of page

Jag har ett för stort bekräftelsebehov

Det är en föreställning många hjälpsökande har. "Att jag ständigt söker förälskelse, relationer eller sex handlar om att jag har ett för stort bekräftelsebehov".

NEJ säger jag. Det handlar inte om att du skulle ha ett större behov än någon annan människa att bli bekräftad. Det är ett mänskligt behov och en mänsklig förmåga.


Det handlar inte bara om att få utan också om att ge och balans däremellan. Man kan aldrig få för mycket bekräftelse men man kan kräva för mycket. Ofta gör vi det om vi inte blivit tillräckligt bekräftade under vår uppväxt och om vi fått en föreställning om att vi inte duger. Då hör vi inte andra när de bekräftar oss. Det spelar ingen roll om vi fyller en hel fotbollsarena, ställer oss mitt på planen och alla vrålar "DU DUGER". Vi tror dem inte.


Att bli bekräftad handlar om att få känna sig sedd, värdefull, lyssnad på, guidad, validerad i sina känslor, och älskad.

Att bekräfta någon innebär att vi ser och visar förståelse; att inte bli motsag när vi uttrycker en känsla


Tänk dig in i nedanstående exempel och känn efter vilket bemötande som käns bäst?


-Jag känner mig så himla rädd och orolig

-Men det ska du inte göra, det finns inget att vara rädd för

-Men tänk om jag blir av med jobbet

-Det kommer säkert lösa sig ska du se


-Jag känner mig så rädd och orolig

-Fy vad jobbigt. Vad är du rädd för

-Tänk om jag blir av med jobbet

-Det måste kännas tufft att inte veta det. Varför oroar du dig för att bli av med jobbet?


Resultatet av bemötandet i det första exemplet är att vi känner oss osynliga. Det hjälper oss inte att någon försöker resonera bort vår känsla. I värsta fall kan vi känna oss dumma. I det sista exemplet är det någon som möter oss där vi är; ett hjärta med öron.

Jag jobbar mycket med gruppterapi och ett moment i behandlingen är så kallad "spegling". Det innebär att deltagarna i gruppen får en och en uttrycka vad de känner, ser och hör när någon i gruppen redovisat en hemuppgift eller berättat något. Ett fantastiskt redskap för att skapa trygghet och träna på tillit till andra människor.Illustrationer: Artyfactory

683 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page