top of page

Glada nyheter

Uppdaterat: 23 juni 2021

Definitionen av sexberoende debatteras flitigt världen över och äntligen kommer det att komma en diagnos i den nya utgåvan av den diagnostiska manualen från WHO som heter ICD 11. Termen sexberoende har inte funnits utan är ett begrepp som använts i brist på annat av oss som arbetar med det. Ett begrepp jag länge varit obekväm med att använda.

Den nya diagnosen kommer ligga under delen för tvångsbeteenden. Man har även kommit fram till att traumabearbetning är nödvändigt som behandlinsintervention för personer som uppfyller kriterier för CSBD. 

​​

"CSBD- Kompulsiv sexuell beteendestörning kännetecknas av ett bestående mönster av misslyckande med att kontrollera intensiva, repetitiva sexuella impulser. Symtom kan inkludera repetitiva sexuella aktiviteter som blir ett centralt fokus i personens liv till den punkten att hälsa, personlig omvårdnad och andra intressen försummas.


Det förekommer flera misslyckade ansträngningar för att minska eller sluta helt med det tvångsmässiga, sexuella, beteendet. Fortsatt repetitivt sexuellt beteende trots negativa konsekvenser eller utebliven, förväntad, tillfredsställelse från det.


Mönster av misslyckade försök med att kontrollera intensiva, sexuella impulser eller brister under en längre tidsperiod (6 månader eller mer) och orsakar markant ångest eller betydande försämring av personliga, familjära, sociala, yrkesmässiga eller andra viktiga funktionsområden. Ångest som endast är relaterad till moral och värderingar kring sex räcker inte för att uppfylla detta krav."*

                                                                                                      *  Källa WHO/ ICD 11

82 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page