Glada nyheter

Definitionen av sexberoende debatteras flitigt världen över och äntligen kommer det att komma en diagnos i den nya utgåvan av den diagnostiska manualen från WHO som heter ICD 11. Termen sexberoende har inte funnits utan är ett begrepp som använts i brist på annat av oss som arbetar med det. 

Tidigare fanns en diagnos som hette Hypersexuell störning. Den diagnosen låg under sexuella störningar i manualen. Den nya diagnosen kommer ligga under delen för tvångsbeteenden. Man har även kommit fram till att traumabearbetning är nödvändigt som behandlinsintervention för personer som uppfyller kriterier för CSBD. 

Tvångsmässighet kring porr har dock flyttats till delen om beroende som utökats med spel, betting och shopping. 

"CSBD- Kompulsiv sexuell beteendestörning kännetecknas av ett bestående mönster av misslyckande med att kontrollera intensiva, repetitiva sexuella impulser. Symtom kan inkludera repetitiva sexuella aktiviteter som blir ett centralt fokus i personens liv till den punkten att hälsa, personlig omvårdnad och andra intressen försummas.


Det förekommer flera misslyckade ansträngningar för att minska eller sluta helt med det tvångsmässiga, sexuella, beteendet. Fortsatt repetitivt sexuellt beteende trots negativa konsekvenser eller utebliven, förväntad, tillfredsställelse från det.


Mönster av misslyckade försök med att kontrollera intensiva, sexuella impulser eller brister under en längre tidsperiod (6 månader eller mer) och orsakar markant ångest eller betydande försämring av personliga, familjära, sociala, yrkesmässiga eller andra viktiga funktionsområden. Ångest som endast är relaterad till moral och värderingar kring sex räcker inte för att uppfylla detta krav."*

                                                                                                      *  Källa WHO/ ICD 11
CSBD/ Sexberoende är ett paraplybergrepp som innefattar en rad destruktiva beteenden kopplade till sex. Exempelvis ingår tvångsmässigt självsex, otrohet, besatthet kring porr, riskfyllda beteenden så som oskyddat sex med främlingar, exhibitionism, köpsex, sex i utbyte mot pengar eller gåvor. Här kan du läsa mer om hur sexberoende kan ta sig i utryck

57 visningar0 kommentarer