top of page

Spontanitet v.s impulsivitet v.s gränslöshet

Det här kan ju vara lätt att förväxla. De som har bristande självdisciplin (som en följd av bristfälliga gränser under uppväxten) tycker ofta att gränslöst beteende bara är lite härlig spontanitet medans människor som vuxit upp i mer rigida, miljöer med lite lek och spontanitet kan tycka att spontanitet är gränslöst och obehagligt och ibland onödigt.


Spontanitet och lekfullhet är jätteviktigt i den terapeutiska processen här. Kanske på andra ställen också men i behandlingen här ska vi vända en finlandsfärja. Det är stora förändringar i livet som sker under den tiden man går här.


Spontanitet och lekfullhet är ett grundbehov vi har när vi växer upp. Vi behöver ha vuxna med oss i leken och som visar att man ibland kan göra en avstickare från planen. Här behöver vi en förälder som vågar peppa oss att gå emot rädslor och utmana oss själva, som kan vara stadig och trygg när man gör en avstickare. "Jodå du klarar det, jag tar emot dig om du faller" Blir vi överbeskyddade i de här faserna slutar vi lita på vår förmåga "nej, nej, akta. Det är för högt" Det måste vara okej att trilla och skrubba knän och t.o.m. sy tre stygn i pannan som ett minne från när vi hade springtävling med pappa.


Precis som andra behov är extra viktiga i vissa åldrar är spontanitet och lekfullhet viktigt på olika sätt i olika åldrar. En treåring ska givetvis inte uppmuntras att klättra högst upp i trädet.


I leken lär vi oss att det är okej att misslyckas, att ibland är det riktigt svårt att lära sig något, ibland är det jätteläskigt men när man väl tar kontroll över det kan man få vara med helt fantastiska saker som att kunna cykla, simma. I vuxen ålder gör det att vi vågar ta körkort, flytta hemifrån, gå en utbildning, säga upp oss etc.


Lek kan vara att spela fotboll med pappa i trädgården. Lek är däremot inte att spela fotboll 5 ggr i veckan med pappa som tränare.


Äh, ska vi äta en glass fastän det bara är onsdag? Det är ju så fint väder.


Spontanitet är när man gör en avstickare från den planerade vägen men har med sig sina kognitiva funktioner och är medveten om eventuella konsekvenser. Det är alltså inte att shoppa en handväska för 30.000:- på lunchen innan man betalat hyran. Det är gränslöst.


Har vi upplevt spontanitet på ett balanserat under uppväxten hjälper det oss att våga prova nya saker och att våga utvecklas. Det här är ju viktiga förmågor när man går i terapi. Dock inte alltid något man har med sig när man påbörjar sin process.


För de som ska lära sig dejta och flirta är det verkligen viktigt att kunna skillnaden.


Så om man vill utveckla sina spontana och lekfulla förmåga, hur kan man göra?


Dansa

Dansa hemma själv eller våga utmana dig och prova dans i organiserad form exempelvis frigörande dans.


Säg till någon du tycker om att du gör just det.

Om du helt plötsligt börjar tänka på din fina vän som du kanske inte ens talar med så ofta, eller som du träffar varje dag skriv ett sms "jag vill bara att du ska veta att du är himla fin och viktig för mig"


Busa

Kanske kommer du ihåg något från när du var liten annars kan du googla. Busa med någon som tål bus. Har du barn kanske de vill vara med och busa ;-) Har du lite problem med vad som är spontanitet och gränslöshet kan du skippa det här förslaget


Lek

När hade du vattenkrig med din fru senast? När stannade du och din vän till vid lekparken och gungade senast? När hade du spelkväll med alla kusiner?


Prova något du alltid velat testa

Ponnyridning, flyga radiostyrd helikopter, åka till Gälleråsen (en motorsportarena) eller köp en havskajak. Tänk nu på att det kan krävas planering eller att du lägger undan lite pengar innan.


Lek följa John med ett litet barn. OBS! Du är inte John.


Så, hopp och lek nu!










188 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Är du beroende av kärlek?

Blev inbjuden till en så fin podd. Sara Mansouri driver podden Don’t wine about it. Du kan lyssna på oss här

Комментарии


bottom of page