top of page

Släpp taget

Jag har mött många kvinnor och män som är fullkomligt utmattade av att vara upptagna av en gammal kärleksrelation. Som inte kan släppa taget och gå vidare. Det kan pågå i fantasin, drömmar på nätterna och det kanske vanligaste på senare år - stalking på sociala medier.


Snokandet på nätet kan bli tvångsmässigt och det kan vara mycket smärtsamt när man ska sluta med beteendet - att stänga ner sociala medier eller ta sig ur fantasierna. Men det är först då man kan börja bearbeta sorgen över den förlorade relationen och kunna släppa taget.


Sorg är ett naturligt tillstånd hos människan. Vi upplever sorg efter viktiga förluster i livet - en närståendes död, en separation, en bruten vänskapsrelation eller ett förlorat jobb. Ju närmare band vi har till det vi förlorat desto mer smärtsam blir sorgen. Att sörja är en större och mer sammansatt upplevelse än att bara vara ledsen.

De allra flesta har efter en större förlust behov av att sörja. Vi sörjer därför att vi tar in förlusten vi lidit. Vi försöker förstå vad vi har varit med om och hur vi ska anpassa oss till en förändrad livssituation. Sorgen är ett sätt att uppleva och visa detta inför oss själva och omvärlden. Det finns inga rätt eller fel när det gäller sorg. Ofta kommer det i sin egen takt. Men vi behöver ta oss igenom den.


Tårar är kroppens mest uppenbara sätt att visa sorg men vid obearbetat sorg, eller när vi känner oss helt överväldigade av sorg, kan vi få andra psykiska och fysiska reaktioner. Ångest, oro, depression, stresskänslighet muskelspänningar etc. Det parasympatiska nervsystemet, som brukar ta hand om den dagliga stressen och återföra kroppen till normalläge, ger vika till förmån för det sympatiska nervsystemet, som arbetar betydligt långsammare. Det gör hela systemet i kroppen mer bräckligt.


En kärleksberoende person upplever sig ofta vara lika nära en kärlekspartner som en primär anknytningsperson. Sorgen av förlusten kan därför bli väldigt kraftig. Stalking i social medier kan kännas som livsnödvändigt för att inte kollapsa totalt. Panikattacker är heller inte ovanligt när den kärleksberoende ska släppa taget. Förlustbearbetning är ofta nödvändigt när man ska tillfriskna från kärleksberoende och det ingår i behandlingen jag jobbar med.
128 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page