top of page

När kroppen minns.

Sex är ett inferno av fysiska sensationer. Även när det inte är njutningsfullt.

Kanske har du känslomässigt tagit dig igenom ett sexuellt trauma och känner dig ganska hel. Har din kropp även läkt?


För kroppen som varit med om ett oralt, sexuellt, övergrepp kan ett tandläkarbesök skapa en fysisk reaktion du själv inte kan styra över. En operation vid cellförändringar kan få kroppen att minnas gången du blev drogad och våldtagen. Ett gynekologbesök, en förlossning eller en årskontroll av prostatan kan få kroppen att skrika.


Kroppens reaktion kan komma som en chock och det kan vara svårt att förstå vad som händer.


Tyvärr är det sällan det finns beredskap eller kunskap om att det kan vara mer traumatiskt för vissa att gå igenom undersökningar i sjukvården.


Det får konsekvenser i form av att människor undviker tandläkarbesök, livsviktiga cellprovtagningar och prostataundersökningar.


Varför frågar inte personer i vårdyrken innan vad patienten har för erfarenheter? Jag vet att det gjordes en broschyr/utbildningsmaterial för tandläkare för några år sedan kring tandläkarskräck relaterat till sexuella övergrepp. Jag vet också att man på vissa ställen för förlossningsrädda tar upp frågan kring övergrepp. Men det förutsätter att personen vet och kan uttrycka att de är rädda.


Om du själv blivit utsatt för ett eller flera sexuella övergrepp och upplever det traumatiskt vid vissa fysiologiska undersökningar eller om det finns en risk att du kan känna starkt obehag - berätta om det och sätt gränser. Du får det(!) Du får säga att du inte vill ha en manlig gynekolog. Du får säga att du måste bli respekterad om du säger stop vid ett tandläkarbesök. Du får säga att det inte är okej att en läkarstudent deltar vid undersökningen av din prostata utan att du vill ha lugn.


Berättar du för vårdpersonal blir det också lättare för dem att kunna bemöta din kropp på ett respektfullt sätt.






130 visningar0 kommentarer

Comentarios


bottom of page