top of page

Homeovadå?

Har du alltid otur när du väljer partner? Finns det mönster du kan se tydligt - i efterhand? Om du funderar riktigt noga - finns det likheter mellan dina partners och din förälder av samma kön? Det kan vara allt från fysiska attribut till psykosociala drag. Kortfattat brukar jag förklara det med att vi dras till det som är bekant. Man varför gör vi då det?


Homeostas är ett begrepp som syftar på organismer förmåga att bibehålla en konstant och stabil intern miljö, även när den yttre miljön genomgår förändringar.


Principen är i huvudsak inom ramen för biologi och fysiologi men det finns kopplingar mellan homeostas och psykologi.


Inom det psykologiska området kan homeostatiska principer tillämpas på olika aspekter, till exempel när det kommer till reglering av våra känslor. Människor har en tendens att sträva efter att upprätthålla en emotionell balans och att minska obehagliga känslor. Detta kan manifesteras genom att vi söker tröst eller lindring när vi känner oss nedstämda eller oroliga. På ett liknande sätt kan homeostas även påverka våra motivationsnivåer och vårt beteende, inklusive de mest grundläggande behoven som mat, sömn och sexuell tillfredsställelse.


Ett intressant exempel på hur homeostas kan påverka våra beslut och val i livet är vår tendens att dras till partners som påminner om våra föräldrar, ibland även om de är olika dem. Detta mönster kan delvis förklaras av vår naturliga motvilja mot förändringar och vår dragning till det bekanta och trygga som vi upplevde när vi växte upp.24 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Avslöjad

Comentários


bottom of page