De 10-typerna av sexberoende

Sexberoende är ett paraplybegrepp som innefattar en rad olika beteenden. Nedan beskrivna typer kommer ursprungligen från Dr. Patric Carnes, IITAP, USA. Trots att antalet är utökat avsevärt och mer förfinat sedan de introducerades väljer jag att lista dem.


Fantasisex

Att hellre engagera sig i sexuella fantasier än i verkligheten. Det kan innebära att man skenar iväg i sexuella fantasier om personer man möter på gatan, i kollektivtrafiken eller andra sociala sammanhang men också i sin ensamhet.


Erövring

Här ligger upphetsningen i makt och kontroll. Utagerandet leder ofta till otrohet. Man använder flirt på ett gränslöst och okontrollerbart sätt. Personer som har det här som utagerande kan beskriva att de inte förstår hur det gick till att de "fick napp".


Voyerism

Innebär att bli sexuellt upphetsad av att titta på andra i hemlighet. Det behöver inte vara i sexuella sammanhang men är ofta det. Det kan handla om att smygtitta i omklädningsrum, smygfilma under kjolen eller någons kön. Upphetsningen ligger i att personen man tittar på inte vet något.


Exhibitionistiskt sex

Att dra uppmärksamhet till ens kropp eller mer sexuellt laddade kroppsdelar. Det kan ske genom utmanande klädsel men också genom överdrivna, kirurgiska, skönhetsingrepp. Upphetsningen ligger i att skapa reaktion oavsett om det är av chock eller intresse


Utbytessex

Att använda sex för att få exempelvis pengar, presenter, jobb etc. Upphetsningen ligger i makt och kontroll


Betala för sex

Här ligger upphetsningen också i makt och kontroll men även i själva pengatransaktionen. Pengarna i sig är en del av upphetsningen.


Påträngande sex

Att gå över andras gränser utan att bli upptäckt. Det kan ske exempelvis i en full tunnelbanevagn genom att man "råkar" smeka någon. Men det kan också vara genom att skämta på ett sexuellt sätt (som gör människor obekväma) eller komma med översvallande komplimanger till någon man inte känner så väl (Don Juan). Den sexuella upphetsningen sker genom att kränka gränser utan några återverkningar.


Högrisksex/Anonymsex

Att ha sex med människor man inte känner. Inte sällan oskyddat. Ett beteende som lätt kan gå över styr. Rädsla och spänning tillsammans med sex skapar ett extra stark dopaminpåslag.


Utbyte av smärta

Att skada eller kränka andra för att uppnå sexuell upphetsning; eller att sadistiskt skada eller förnedra andra, eller båda. Det här handlar ofta om traumaupprepning och är ett vanligt utagerande hos de som blivit utsatta för sexuellt våld.


Exploaterande sex

Att hänsynslöst utnyttja personer i utsatta situationer. Upphetsningsmönstret riktar ofta in sig på en viss typ av sårbarhet exempelvis att vara chef och ha sex med anställda, läkaren som har sex med patienten, eller den vuxne som utnyttjar ett barn.134 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla