top of page

Barocka antaganden räcker inte i 2020-talets beroendevård

Av någon anledning är det här med medicin väldigt ifrågasatt i behandlingsvärden. På vissa ställen är du inte ens välkommen att göra behandling om du äter någon form av medicin. Detta ställningstagande görs ofta av personer som helt saknar medicinsk utbildning och sådana här idéer kan få förödande konsekvenser.


Givetvis behöver man tala om eventuella mediciner vid ett bedömningssamtal men är du inte psykiatriker har du inga rättigheter att tala om hur en person bör göra med mediciner.


Tvärtom måste behandlingsvärlden bli mycket bättre på att samarbeta med psykiatrin. Dubbeldiagnoser förekommer i så stor utsträckning att det är varje beroendeterapeuts skyldighet att ha kunskap om de vanligaste diagnoserna/personlighetsstörningarna ex. ADHD, Bipolär sjukdom, EIPD (Borderline) och hänvisa klienten till psykiatrin om så behövs. I november 2019 kom Socialstyrelsen ut med sin rapport "Kartläggning av samsjuklighet i form av psykisk ohälsa och beroendeproblematik". Kartläggningen, som baseras på inrapporterade diagnoser till Socialstyrelsens nationella patientregister, visade att 51 835 personer (10 år och äldre) vårdades för intag av beroendeframkallande substanser 2017. Av dessa hade 64 procent av kvinnorna och 52 procent av männen också vårdats för en eller flera psykiatriska diagnoser under perioden 2016–2018.


Att luta sig mot barocka antaganden räcker inte i 2020-talets beroendevård. Det kostar onödiga liv. Att få adekvat behandling och medicinering kan öka chanserna till att man hittar nykterhet/avhållsamhet. Att ifrågasätta det är bara narcissism från "gamla skolans" behandlare.


MEN när det handlar om neuropsykiatriska diagnoser är det en psykiatriker, med hjälp av en psykolog i vissa fall, som ska göra bedömningen och följa upp medicinering. Precis som att du lämnar in din trasiga bil till bilmekanikern och inte till tvättmaskinsreparatören. Din husläkare som är allmänläkare kan alltså inte ställa en neuropsykiatrisk diagnos utan ska remittera dig vidare till specialistmottagning.


Är det så att du någon gång för 10 år sedan när du mådde dåligt fick SSRI från din husläkare som fortsatt förskriva det, kan det vara dags att utvärdera. Du är värd korrekt uppföljning av din medicinering!


Till en del psykiatriska mottagningar är det möjligt att komma på egenremiss dvs. att du själv kontaktar dem och säger att du måste få komma. Andra ställen vill att du kommer via remiss från vårdcentralen. Kötiden kan vara lång men är det akut finns det psykiatriska akutmottagningar att vända sig till. Man kan även vända sig till privata psykiatriker.


Ordlista

Psykiatriker - läkare som är specialistutbildad innom psykiatri

Psykolog - specialister i psykologi, med fem års högskoleutbildning. Legitimerade av Socialstyrelsen. Gör neuropsykiatriska utredningar exempelvis.

Kurator - person med socionomutbildning som ska fungera som stöd ofta på vårdcentral och i skolor. Förväxlas ofta med psykoterapeut

Psykoterapeut - om psykologen är ingenjören är psykoterapeuten hantverkaren

Finns i två steg; steg 1 och steg 2100 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Är du beroende av kärlek?

Blev inbjuden till en så fin podd. Sara Mansouri driver podden Don’t wine about it. Du kan lyssna på oss här

Comments


bottom of page